Úžasné bylinky: neodolatelné kombinace chutí a barev!
Jarní čas vybízí k tomu, abychom zase po roce zkrášlili naše zahrádky květinami, a pro své zdraví zasadili nějakou tu zeleninu nebo bylinky.
Pokud byste rádi pěstovali, ale zahrádku nemáte, nezoufejte. Čím dál více oblíbeným způsobem pěstování se stává pěstování v truhlících nebo květináčích, které umístíte jednoduše za okno nebo na balkon.
Budete letošní rok zkoušet vypěstovat nějakou rostlinku poprvé? V tomto článku se dozvíte, jak hravě na to, a že takové pěstování bylinek je především zábava.
Pěkně vyrostlé, rozkvetlé bylinky lahodí nejen oku, ale i chuti.
V truhlících můžete kombinovat různé druhy bylinek (ty, které se v sousedství snesou) a využít je tak i jako dekorační doplněk ve Vašem bytě (i když ne na stálo).
Pokud rádi při vaření experimentujete, zasaďte si šalvěj, medvědí česnek nebo rozmarýn, tyto jsou v kuchyni velmi oblíbené.
Aby se naše bylinky měly pěkně k světu, je potřeba mít na paměti, že ke svému růstu potřebují dostatek světla, tepla a pravidelnou zálivku (ale ne přemokření).
Pojďme si přiblížit pár zásad, které bychom měli dodržovat při pěstování bylin za oknem.
- truhlíky stavíme na jihozápad (dostatek světla)
- dobré je květináče občas otočit (rostlinky se nebudou vytahovat za světlem)
- přemístit květináče na balkon je lépe až po 14. květnu (po zmrzlých mužích)
- na bylinky nemá celý den slunce přímo pálit (můžeme lehce zastínit)
- rostlinkám se dobře daří při teplotě 15 – 20 stupňů
- netřeba zbytečně hnojit (případně hnojivo na přírodní bázi)
- sklízíme v době před vykvetením
- nesklízíme celou nať (bylinka už nemusí obrůst)
Jak už jsme se dozvěděli, bylinky se nechají kombinovat v jednom truhlíku, který pak vypadá velice pěkně a také příjemně zavoní.
Důležité jesjednotit ty druhy, které se dobře snesou. Můžeme si tedy dopřát kombinaci bazalky, majoránky, saturejky a kerblíku. Dále pažitka, šalvěj, dobromysl a mateřídouška se vedle sebe dobře pěstují.
A konečně si můžeme díky svým bylinkám dopřát i kulinářský zážitek.
Šalvěj využijete především při přípravě rolád a dušených jídel. Nebo si můžete vyrobit vynikající šalvějové máslo, kdy do rozpuštěného másla přidáte její lístky a restujete, dokud nezprůhlední.
Medvědí česnek má v kuchyni široké využití a dobře nahradí česnek klasický. Své menu můžete díky němu obohatit o různá pesta a tapenády. Pokud chcete medvědí česnek ochutnávat po celý rok, můžete z něj připravit i olej.
Rozmarýn se skvěle hodí k pečeným masům. Určitě byste ale netypovali, že může chutnat i ve slaných koláčích.
Chcete si uchovat bylinky i v zimních měsících?
Kromě typického sušení bylinek (svázanou nať zavěsíme na suché místo) pro Vás máme skvělý typ jak na to.
Voňavých kostek docílíte tak, že nať (např. libečku, petrželky) nasekáte na kousky, nasypete do tvořítek, zalijete vodou a necháte zamrazit.
Jednoduše potom můžete kdykoliv sáhnout do mrazáku a pokrm dle libosti dochutit.