Bioláda – hrušková marmeláda

Když skončí sklizeň hrušek v sadu, ty uskladněné také dochází a ve spíži zbývá už jen pár hruškových kompotů, bylo by škoda přijít o tu lahodnou chuť a libou vůni. Hruškový produkt, který nám vydrží nejdéle (ostatně jako u každého jiného ovoce), je marmeláda. Máte-li chuť na bio hruškovou marmeládu, nazývanou bioláda, neváhejte si ji objednat v našem e-shopu. Marmeláda neobsahuje vůbec žádný přídavek cukru, zato je nabita vitamíny a podíl ovocné složky činí 98 %. Tento produkt ekologického zemědělství získal cenu Vítěz České biopotraviny v kategorii Výrobky z ovoce a zeleniny.

Jarní hruškové opojení

Naše biolády nemají rády přímé slunce a výkyvy teplot, proto je vhodné ukládat otevřenou marmeládu v lednici při teplotě 4 – 8 oC a spotřebovat ji do 4 týdnů od otevření. Avšak s tím zcela jistě nebude žádný problém – kdo totiž jednou naši bio marmeládu ochutná, dokáže ji zkonzumovat „na posezení“. A to ať už si ji namažete na palačinky, přidáte do jogurtu, anebo ji použijete k upečení koláče, třeba s tvarohem.

O hruškách je známo, že neobsahují příliš mnoho kyselin, tzn., že v organismu působí v podstatě zásaditě. A tak jsou vhodné i pro ty osoby, které mívají potíže s pálením žáhy či jinými zažívacími obtížemi, a také pro děti, které mají raději sladší produkty.

Voňavé a chutné

Kromě marmelád na našem e-shopu nakoupíte i sirupy, džemy, 100% šťávy, chutney, ovocné a bylinkové čaje.

Ale nyní ještě zpět k hruškové marmeládě.

Pro toho, kdo má možnost si hruškovou marmeládu vyrobit doma, a proto nechce kupovanou, máme recept na její výrobu:

Ingredience

  • 2 kg zralých hrušek
  • 500 g želírovacího cukru
  • 100 g krystalu
  • 3 lžíce medu
  • 100 ml vody
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 svitek celé skořice; nemáte-li po ruce uvedené koření, můžete přidat špetku koření perníkového
  • na větší kousky nakrájená kůra ze 2 citronů

Postup

Hrušky oloupejte, zbavte jádřince, část nakrájejte na kousky a část jich nastrouhejte. Nastrouhané ovoce a všechny přísady – kromě želírovacího cukru – vložte do hrnce a pozvolna vařte asi po dobu 15 minut, až vám vznikne pěkná kaše. Pak vyndejte kůru a koření, přidejte pokrájené ovoce a želírovací cukr. Vařte ještě cca 20 minut pomalým varem – sami podle konzistence poznáte, že je marmeláda hotová. Kdo by chtěl mít místo marmelády džem, ukončí proces vaření dříve, dokud jsou v hrnci ještě kousky hrušek.

Nalijte do vymytých skleniček, zavíčkujte, nebo převažte celofánem a obraťte dnem vzhůru. Dobrou chuť!