Nepodceňujte výživovou hodnotu fazolových klíčků
Fazole jsou jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Dobře je znali již staří Římané, kteří si uvědomovali, že dokážou zastoupit i masitou stravu. Obsahují velké množství vlákniny a tak přispívají k optimálnímu zdraví trávicí soustavy. Jejich základní složku tvoří polysacharidy a proteiny, jejichž množství maso dokonce převažuje. Je důležitou součástí vegetariánské i veganské stravy a nutričními terapeuty jsou doporučovány ve všech odrůdách.
Vařené fazole– Velké odrůdy jsou v syrovém stavu jedovaté, proto je nutné je nechat projít varem. Zasyrova by byly i obtížně stravitelné, ostatně jako všechny ostatní druhy luštěnin. Nejprve se musí namočit do studené vody alespoň na 12 hodin, nejlépe přes noc, tím se v semenech aktivují enzymy a začne proces probouzení se k životu nové rostlinky. Vodu, v níž se luštěniny máčí, bychom měli vždy před započetím vaření slévat a vyměnit za čerstvou, uvolňují se do ní problematické lektiny, které způsobují nadýmání. Této nepříjemné vlastnosti se také rychleji zbavíme, jestliže je v průběhu vaření okořeníme majoránkou nebo bazalkou či kmínem. Nejlépe a nejrychleji se uvaří v tlakovém hrnci, většinou postačí 20 minut varu pod tlakem na mírném plameni.
Klíčení fazolí mungo a adzuki
Tyto dvě malé odrůdy, připomínající svým vzhledem i složením hrách, jsou jedlé v syrovém stavu a lehce stravitelné v době, kdy v nich započal proces klíčení. Necháváme je vzejít v nakličovacích miskách nebo sklenicích, v nádobkách by neměla zůstat voda, ale pouze vlhkost, aby se zde nemnožily plísně. Fazolové klíčky https://www.nakliceno.cz/mungo/ jsou nejchutnější kratší, zhruba 1 cm, kdy jsou šťavnaté a sladké, delší pak bývají hořké.
Naklíčené plodyobsahují kromě cenných enzymů mnoho základních živin v podobě minerálních a stopových prvků, jako je hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, selen a měď, nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6, vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén a mnoho dalších potřebných látek.